zondag 30 maart 2014

Zaterdag, 29 maart


Vandaag begon ik met het maken van mijn beloningssysteem. Gisteren had ik dan nog enkele dingen gekocht zodat ik er kon aan beginnen. Maar voor dat ik daar aan begon, heb ik mijn lessen voor maandag eens bekeken. Ik schreef al in kort op wat ik er kon van maken. Als ik het even beu was van aan mijn beloningssysteem te werken, maakte ik al een les helemaal af. In de namiddag nam ik even pauze en gingen we met enkelen naar de zoo. We namen de fiets. Het was maar een kwartiertje rijden tot daar. Als we nog maar net binnenkwamen, zagen we een slang. Een slang dat niet in een kooi of zo moest zitten. Nee, het was er één dat gewoon in het wild leeft. 



We maakten onze rondtoer door het park. We zagen veel verschillende dieren. Er waren veel soorten vogels, slangen, apen,… De apen vond ik echt heel leuk om naar te kijken. Hoe die zich voortbewegen en van hier naar daar slingeren en springen. 

















Echt leuk om naar te kijken. Voor de rest was er ook een hele grote speeltuin aan het domein. Dit is eigenlijk de perfecte plek om met jonge kinderen naar toe te gaan. 




Als we daar even waren, zagen we ook dat er een kraampje was waar je schaafijs kan kopen. Er waren er die dit al gegeten hadden en dit heel lekker vonden. Ik wou het ook wel eens proberen. Het smaakte inderdaad heel lekker. Ze maken dit door van één groot blok ijs, ijs af te schrapen. Dit doen ze in een beker en dan kan je voor een siroop kiezen dat er over komt. Dat is dan een smaak dat je zelf kiest. Ik koos voor markousa. Nu ik dit geproefd heb, vind ik dit echt zo lekker! 






Toen we terug thuis waren, maakte ik het beloningssysteem helemaal af.
Het beloningssysteem werkt zo dat iedereen achter zijn naam een duimspijker krijgt. Als ze flink zijn, goed gewerkt hebben, kan die duimspijker een plaatsje opschuiven. Ben je op het einde van de rij dan krijg je een beloning. Deze mogen ze zelf kiezen. Dat kan zijn een spelletje, iets vroeger gaan spelen, een verhaaltje,...




Daarna was het vlug tijd om te eten. Na het eten begon ik een beetje te schrijven aan mijn blog. Soms is het weer even diep nadenken wat we allemaal gedaan hebben. Morgen wordt nog een drukke dag waarop ik veel wil doen. Ik moet nog werken aan mijn lessen en mijn project maar morgen is er ook een cultuurfestival. Dit lijkt me ook wel de moeite waard om eens langs te gaan. 

Vrijdag, 28 maart

We gingen vandaag naar school achter onze onderwerpen voor maandag. Ik maakte nog enkele afspraken met mijn mentor en moest nog enkele dingen vragen want in de namiddag zou ik enkele materialen aankopen voor de klas en de school. Er was vandaag weer een meisje jarig in mijn klas. Het was best wel grappig. Ik kwam toe op school en iedereen kwam naar mij en kwam me omhelzen. Echt super leuk! Ze waren zo blij om mij terug te zien. “Juf, ik heb je gemist!” “Wanneer kom je terug?” Toen riepen ze ook vlug de jarige. Ze had ook al veel bloemen gekregen en had een mooi kleedje aan. Op hun verjaardag mag dit allemaal. Toen kwam ze vlug nog aanlopen met een zakje snoep die ze ook voor mij had meegebracht. Echt zo lief! Iedereen had het al gekregen en nu was ze aan het wachten tot ze het aan mij kon geven. Dat vond ik zo leuk!


Daarna ging ik nog een kijkje nemen in de mediatheek van de school. Ik dacht daar nog een beetje informatie te vinden voor mijn eindwerk. Dat heb ik niet gevonden. Er waren alleen maar boekje voor de kinderen zelf te lezen. Wat ik ook tegen kwam, waren een paar opgezette beestjes. Vond ik best maar eng om in de bib terug te vinden. 





Na school gingen Kim en ik in 3 verschillende winkels om onze spullen te kopen. We vroegen in elke winkel opnieuw of we alles daar aan de kant konden laten staan tot we straks met de taxi alles konden komen ophalen. Dat was geen probleem. Dus gingen we naar de volgende winkel met dezelfde vraag. We keken overal goed rond en namen onze tijd om alles goed uit te kiezen. Na de verschillende winkels gedaan te hebben, kregen we wel een beetje honger. Ik had gezien dat we al iets waren tegengekomen waar je kon eten maar wat het juist was, wist ik niet. We passeerden daar terug en keken wat we daar konden eten. Het was een soort Mac Donalds. Je kon er enkel rechtstaan om te eten, wel grappig. Maar die hamburger en frietjes hebben ons zo gesmaakt. 




Toen we terug op krachten waren gekomen, moesten we nog even boodschappen doen voor de komende dagen. Toen we thuiskwamen, hebben we ons even neergezet want het was weeral een vermoeiende dag geweest. Het was ondertussen al 16uur30. Tegen 17uur30 was onze taxi er. Samen met Chico keerden we naar alle winkels terug om onze spullen op te halen en te betalen. Chico was heel behulpzaam en kwam ons meehelpen met het dragen van alle spullen. Hij zei dat de school wel heel blij zou zijn met al deze spullen. Laat het ons hopen!


Ons huis is ondertussen ook een beetje een opslagplaats geworden:




Rond 19uur15 waren we terug thuis. Toen hadden enkele huisgenoten voor een heerlijke spinaziepuree met kippenworst gezorgd. Dat was heel lekker! Dan maakten we ons allemaal klaar en gingen we samen naar de karaoke. Dit was heel gezellig. Er was wel niet zoveel volk. 



Ik was die avond zo moe. Ik was blij toen we terug thuis waren. Enkelen gingen nog een stapje in de wereld zetten. Daar had ik ook wel zin in maar ik was te moe. Ik kroop dus in mijn bed en viel als een blok in slaap.

Donderdag, 27maart

Vandaag heb ik heel lang gewerkt aan het uitschrijven van de bijscholing over de wiskunde handleiding. Ik had alles zo goed mogelijk genoteerd en veel foto’s genomen. Zo ging het makkelijker om de tekst te maken. Daarna werkte ik mijn bananen af. Ik schreef alle namen erop en kleurde ze in. Daarna kleefde ik ze allemaal op een wasknijper. Dan waren ze eindelijk af. 


Deze zaken hebben wel heel de dag geduurd. De anderen waren ondertussen al gaan winkelen en sommigen gingen ook zwemmen. Ik heb toen gepast omdat ik eerst mijn werk wou afmaken. Alle info zat toen nog vers in mijn geheugen dus wou ik die dan ook allemaal neerschrijven. Toen ik dus alleen thuis was, was er goed internet. Ik heb eerst even met Glenn geskyped. Heel leuk om nog even zo te kunnen bijpraten. Daarna belde mama mij. We waren even aan het praten toen ze plots zei dat ‘familie’ ging beginnen. Ze plaatste de laptop voor de televisie en zo kon ik even meekijken. Echt grappig!



’s Avonds gingen we samen Sushi eten. Ik heb dit nog nooit gegeten dus wou ik dat wel eens proberen. Ik vond het lekker om eens te eten maar dat was het ook. Ik ga het denk ik niet vlug opnieuw kiezen.  Het was wel een gezellige boel! We maakten enkele grappige foto’s.








Woensdag, 26 maart

Vandaag moest ik heel vroeg opstaan. Ik moest al om 7u15 op school zijn. De leerkrachten van het tweede leerjaar gingen naar een bijscholing over een nieuwe handleiding van wiskunde. Ik kon van op school meerijden met de leerkracht van het andere tweede.
Ze hadden vorig jaar al enkele trainingen gehad in verband met deze handleiding. Vandaag zou het meer gaan over coaching. Het was zo dat de leerkrachten de handleiding al moesten gebruiken of zeker al eens doorgenomen hebben. Dit was in geen enkele school het geval. Ze konden dus de leerkrachten niet gaan helpen met hun vragen omdat ze deze nog niet hadden doorgenomen. Ze gingen dus niet gaan coachen maar de uitleg nog eens opnieuw geven.

Het is ook zo dat de leerkrachten en scholen niet kunnen kiezen voor één bepaalde handleiding. Er is maar één handleiding. Je gebruikt ze of je gebruikt ze niet. De handleiding heet 'Plezier in rekenen’.


Ze begonnen de dag met zich voor te stellen en daarna moesten we allemaal gaan rechtstaan en een liedje zingen. Het ging over getallen optellen tot 10. Dit is om de leerlingen op een leuke manier te laten weten dat ze gaan beginnen te rekenen. Onbewust gaan ze zo ook bijleren. Het is belangrijk om de leerlingen steeds op een creatieve en boeiende manier hun aandacht te wekken. Ze moeten nieuwsgierig zijn om zo bij te kunnen/willen bijleren.

Daarna moesten de leerkrachten een soort toets maken over de handleiding. Omdat niemand ze echt al had bekeken of er had mee gewerkt verliep dit heel moeilijk. We mochten deze toets eens proberen in te vullen maar gingen deze vlug klassikaal overlopen. Na deze toets moesten we per groep opschrijven waar we meer uitleg over wouden of wat we nog niet goed begrepen aan de handleiding. Deze bladen werden opgehaald door de begeleiders. Ze gingen deze lezen en de vragen die bij elkaar hoorden samen beantwoorden. Eigenlijk hebben ze bijna alles opnieuw uitgelegd.



Het was dus heel theoretisch maar ook wel interessant om dit dan te vergelijken met hoe het bij ons is. Rond 10 uur was er een pauze waar we iets lekker konden drinken en eten. Daarna ging de presentatie verder. We keken ook nog naar een filmpje over hoe de opbouw van een les juist in elkaar zit. Daarna ging de uitleg verder. We sloten de dag af met een liedje. Daarna keerde ik samen met de leerkracht terug naar school. Daar nam ik mijn fiets en reed terug naar huis. Op de terugweg ging ik in enkele winkels nog eens binnen. Ik ging vragen of ik met een bankkaart kon betalen en nog eens kijken dat al het materiaal er was. Ik liet ook al een aantal dingen aan de kant zetten.
Toen ik thuis kwam, had ik reuzehonger en maakte ik me lekkere croque monsieurs met groentjes.

Daarna ging ik verder werken aan de bananen. Ze waren al getekend dus ging ik ze  omlijnen en daarna uitknippen. Dat uitknippen duurde wel een hele tijd want in karton knippen is niet zo eenvoudig. Terwijl ik hier mee bezig was, kwamen enkelen op het idee om naar de film te gaan. Dat zag ik ook wel zitten. We begonnen hals over kop alles op te ruimen. Vlug de overschot van de spaghetti opwarmen en opeten om dan met de taxi naar de cinema te gaan. We wisten al van enkelen dat het in de cinema heel koud is door de airco dus had ik een lange broek, T-shirt, schoenen en sjaal aangedaan. Een geluk want het was inderdaad wel fris. Annelies, Else, Kim en ik kozen voor de film ‘Divergent’. Een hele leuke film. Een nadeel voor mij was dat het Engels gesproken was en er geen ondertitels waren. Ik was verbaasd van mijn eigen maar ik verstond het verhaal wel. Gelukkig had ik ook Annelies die mij soms iets vertelde waardoor ik zeker weer helemaal mee was. De film was zeker de moeite waard. Als we thuis kwamen, zocht ik redelijk vlug mijn bedje op want ik was wel moe na zo een lange dag.