donderdag 24 april 2014

Woensdag, 23 april


We hadden besloten om vandaag naar Peperpot te gaan. We spraken af aan de waterkant. Daar namen we de boot naar de overkant. Dus alle fietsen op de boot en dan was het een kwartiertje varen naar de overkant. 




Dan fietsten we naar Peperpot. Na een uurtje fietsen, hadden we onze bestemming bereikt. We gingen eerst naar het natuurreservaat. Daar maakten we een mooie natuurwandeling. We zagen verschillende aapjes, salamanders en een hele grote slak. We moesten heel stil zijn want anders waren ze zo weer weg. We hadden onze picknick mee. 












We gingen ook nog het dorpje bezoeken. Daar zagen we eerst enkele cacaobomen. Daar kon Sophie ons iets meer over vertellen want zij was hier al eens geweest. Dat was leuk. We zagen de fabriek en de loods waar ze vroeger alle cacao verwerkten en opsloegen. We zagen ook nog een noot liggen. Al deze fabrieken zijn te bezichtigen zoals ze zijn achtergelaten. Je ziet er nog machines staan. De directeur zijn huis staat naast de fabriek. 






Dan keerden we terug naar huis. Het was weer eerst een tijdje fietsen naar de boot en dan met de boot het water oversteken. 


We waren rond 17 uur thuis. We waren allemaal moe. Ik maakte me snel klaar om te gaan eten. We hadden met een Canadese vrouw die we leerden kennen in Brokopondo afgesproken om iets te gaan eten. We vroegen of de anderen ook zin hadden om mee te gaan. Zo waren we met een gezellige bende. Het was een leuke avond. Ik koos voor een salade met zalm. De zalm is hier wit van kleur en heet bang bang. 



Toen we thuiskwamen, ben ik snel naar mijn bed gegaan. Het was een vermoeiende dag.

Dinsdag, 22 april

We moesten heel vroeg opstaan want om 6 uur werden we op de afgesproken plaats verwacht. Als we aankwamen, zagen we nog niemand. Dat was wel raar. Tegen 6 uur 20 was de gids daar en konden we vertrekken. Het was een heel eind rijden. We waren 3 uur onderweg. Gelukkig hielden we af en toe een tussenstop. Het laatste stukje in de bus was heel hobbelig. Maar we zijn goed en wel aangekomen.
We maakten ons klaar om te gaan raften. 


We gingen met zijn allen de boot in en begonnen te peddelen. We werden in 2 groepen verdeeld. Ik ging samen met Else, Sophie en Senne eerst zwemmen en daarna moesten we naar de kabelbaan. Het zwemmen was heel leuk. We moesten eerst een stukje zwemmen met onze zwemvest aan. Toen we op de aangeduide plaats aankwamen, mochten we de zwemvesten uitdoen. Door konden we weer genieten van een natuurlijke massage in de waterversnellingen. Na een uurtje kwamen we uit het water en gingen wij ons klaarmaken voor de kabelbaan. Eerst gingen we vlug nog iets eten.



Deze kabelbaan was anders dan de kabelbaan bij onze vorige uitstap. Nu moesten we alles zelf doen. We moesten zelf zorgen dat we goed vastgemaakt waren. Natuurlijk waren er ook 2 begeleiders die alles goed in het oog hielden. 



Na de kabelbaan gingen we oefenen hoe we moesten abseilen. Dat is hoe je van een steile berg moet afdalen. Daarna zouden we van een boom van 12 meter hoog afdalen. De oefening ging goed. Als ik boven aan de boom stond, had ik wel een beetje schrik maar ik heb het toch gedaan.



Daarna keerden we terug naar onze boot om verder te gaan raften. Dit was wel heel leuk. Als het water wat wilder werd, verwittigde de gids ons en moesten we in de boot gaan zitten. Als we er bijna waren, maakten we nog een stop om in een dorp een kijkje te nemen. Heel leuk. We kregen over de cultuur en het volk een beetje uitleg maar ook over de planten. Sommige planten gebruiken ze om zich mooi te maken. Met een andere plant kon je net bellen blazen. Je moest de stengel breken en met het sap kon je kleine belletjes blazen. Leuk!

Dan moesten we enkel nog het water oversteken en waren we terug aan de bus. Het was ondertussen 19 uur. We vertrokken richting hoofdstad. Na 3 uur rijden, waren we terug thuis. Nog even buiten blijven zitten en dan mijn bedje in.

Maandag, 21 april


Ik ben begonnen met het schrijven van mijn blog van de voorbije dagen. Tegen de middag gingen we naar de Palmentuin om met de frisbee te spelen. Als we aankwamen, zagen we daar 2 kindjes. Die begonnen vlug met ons te spelen. Zij hadden een bal mee dus speelden we samen. 



Daarna gingen we door naar de waterkant. Daar gingen we iets lekkers drinken. Ik nam een markousasap. 




Daarna keerden we terug naar huis en ging ik nog even verder werken voor school. ’s Avonds aten we kip in een lekkere Provençaalse saus. Daarna aten we als dessert nog popcorn. Het was heel leuk om samen rond die pot te zitten, te eten en te babbelen. Ik maakte mijn zak nog klaar om morgen op trip te gaan en kroop dan vlug mijn bed in want we moeten vroeg opstaan.

Zondag, 20 april

Vandaag heb ik weer een beetje langer geslapen. Dan ben ik beginnen te werken voor school. Ik heb mijn logboek wat verder vorm gegeven. Dan zijn we aan onze poster beginnen te werken. Gelukkig hadden we een huisgenoot die ons daar een beetje kon bij helpen. Daarna zocht ik hoe ik de poster moest omzetten in PDF A1 formaat. Als dat was gelukt, konden we hem nog tijdig doorsturen naar onze docent. Rond 16 uur 30 gingen we samen naar de Burger King. 




Daar aten we een klein hapje om van daar naar de basiliek te gaan. Daar was er een paasconcert. Heel leuk om te horen en te zien. Er was een koor en een balletgroep die het prachtig deden. 








’s Avonds deden we niets speciaals meer. We hebben nog wat nagepraat.

Zaterdag, 19 april

Als ik wakker werd, voelde ik me nog steeds niet veel beter dus nam ik nog iets in en at een appel. Dan maakte ik me klaar om naar de vlindertuin en Colakreek te geen. We hadden afgesproken met Eva en Eline. We hadden een taxi gevraagd die een hele dag bij ons zou blijven. Zo kon Eline haar papa gaan afzetten aan de luchthaven terwijl wij in Colakreek waren. De luchthaven is daar niet zo ver vandaan.

Het was ongeveer drie kwartier rijden tot aan de vlindertuin. Eerst mochten we even vrij rondkijken en ze zouden ons komen roepen als het tijd was voor de rondleiding. 











We verzamelden en vertrokken samen met de gids. Eerst gingen we door een soort bosje. Daar vertelde ze dat ze speciale plantensoorten kweken omdat elke vlindersoort wel een speciale plant eet. 


Dan leggen de vlinders hun eitjes op het blad van hun plant. Deze bladen worden in een kast gestoken tot de eitjes zijn uitgekomen en rupsen zijn geworden. Daar moeten ze groeien en goed eten. Ze eten wel 2 keer hun eigen gewicht.




Als ze een grote rups zijn en een beetje een doorzichtige kleur krijgen, wil het zeggen dat ze gaan verpoppen. Dan gaan ze naar een andere kast. Dat is één met droge takken omdat ze dan geen eten meer nodig hebben en enkel nog moeten verpoppen. 



Als ze een pop zijn, duurt het nog een maand vooraleer ze uitkomen. Het is op dat moment dat de export gebeurt. Ze houden natuurlijk ook nog een groot deel bij om zelf verder te kweken. Dan zijn we gaan kijken naar de verschillende poppen. Ze hadden wel 20 soorten. De kleur is verschillend omdat ze zich zo beschermen tegen dieren en andere dingen die hun zouden bedreigen. 


Dan was het tijd om in een echte kast vol vlinders te gaan kijken. Wel heel spectaculair om wel honderd dezelfde vlinders rond jou te hebben. 


Deze vlinders leggen doorzichtige eitjes. Als ik probeerde om een vlinder op mijn hand te houden, legde één spontaan een eitje. Zo grappig. Daarna kon ik ook een vlinder op mijn hand houden. Leuk! 





We gingen verder en kwamen schildpadden tegen. De vrouw liet ons het verschil zien tussen een mannetje en een vrouwtje. Dat kan je zien aan de buik. De mannetjes hebben een holle buik en de vrouwtjes niet. We zagen dan ook enkele eieren van de schildpadden. Deze worden ook in een bak gelegd tot ze bijna uitkomen want als ze de eieren gewoon laten liggen, worden ze opgegeten of meegenomen door roofdieren. 



Er waren ook al babyschildpadden. Deze mochten we even vastnemen. 




Daarna gingen we verder naar de slangen. We zagen er heel wat en ook kleine muizen die hun voedsel waren. Dat was wel zielig. 


Hierna was de rondleiding gedaan en mochten we zelf nog verder kijken. 



Daarna reden we door naar Colakreek. Dat is een soort recreatiepark. Daar installeerden we ons. Na een tijdje, gingen we een duikje nemen in het water. Het water heeft net de kleur van cola vandaar de naam, Colakreek. 








Tegen de avond keerden we terug naar huis. We aten nog een boterham. Dan keek ik even naar mijn foto’s en koos er enkele uit voor de poster die we moeten maken voor school. Dan deed ik nog de afwas want iedereen ging uitgaan maar ik ging niet mee. Ik was heel moe en wou op tijd gaan slapen.  Ik heb dan nog even met mijn mama geskyped. Het was heel leuk.