zaterdag 22 februari 2014

Woensdag, 19 februari

Vandaag liep de wekker om 6u af. Dit was echt wel vroeg om op te staan. De eerste dag gaan observeren was echt wel spannend. We hadden de weg naar school redelijk vlot gevonden maar als we daar toekwamen, was ik al een beetje moe. Het was nog maar ochtend maar ik had het wel al heel warm. We kregen nog een mapje mee van Tjitra waar enkele documenten van ons inzaten. Dit gaven we af aan de directeur. We moeten elke ochtend en middag handtekenen voor aanwezigheid. We zijn dan naar de onderbouw gegaan. Daar zitten de kleuterklassen zoals wij zeggen en het eerst tot en met het derde leerjaar. Langs de andere kant van de straat is er nog een gebouw en daar zit de bovenbouw. Deze kennen wij als vierde tot zesde leerjaar.







Vandaag gingen we een kijkje nemen in het eerste leerjaar. Er zijn 2 klassen van deze leeftijd. Kim en ik gingen elk in een andere klas observeren. In de klas waar ik observeerde, zaten 29 leerlingen. De dag begonnen we al met een vlaggengroet. Dit wordt elke ochtend gedaan. Als de bel gaat, gaan alle klassen zich muisstil klaarzetten. Elke klas is om beurt verantwoordelijk voor het ophijsen van de vlag. Deze klas staat dan rond de vlag en zingt het volkslied. Terwijl ze zingen, wordt de vlag aangebracht en opgehesen. De anderen luisteren en kijken naar de vlag.
De dag begon met een tekenles. Ze hebben hier een eigen tekenleerkracht. Ze geeft in elke klas uren ‘beeld’. Ze moesten een tekening maken over carnaval. Op vrijdag 28 februari is er carnaval op school. De leerkracht liet de kinderen even vertellen hoe alles eruit ziet op carnaval. Wat heb je dan aan? Wat doe je dan? De leerlingen mochten dan zelf aan de slag. Dit duurde tot en met de speeltijd. Na de speeltijd mocht ik even voorlezen van de klasleerkracht. Dit was echt leuk. Ik hoorde van de beeldleerkracht dat dit niet vaak gebeurde op school. Ze hebben wel elke week een uurtje dat ze naar de mediatheek gaan. Daar wordt door de mevrouw die daar aanwezig is voorgelezen.
Tijdens het voorlezen, stelde ik ook enkele vragen en de leerlingen vertelden graag en veel. Ik moest echt wel verschillende keren zeggen dat ze naar elkaar moesten luisteren en hun vinger opsteken. Ik leerde hen ‘jabbedabbedoe – mondjes toe’ aan. Dit hielp wel.
Daarna ging de juf verder met lesgeven. De leerlingen hadden dan een repetitie(toets). Ze moesten woorden van een woordpakket invullen. Er waren 3 soorten oefeningen. Eerst was er een gatentekstje waar ze woorden moesten invullen uit het woordpakket. Ze moesten uit de context kunnen afleiden welk woord er moest komen. De volgende oefening was zo dat ze enkele letters kregen met enkele puntjes voor en/of achter. Daar moesten ze één van de gepaste letters invullen zodat ze een bestaand woord kregen. Bij de laatste oefening kregen ze de eindletter van het woord. De leerlingen waren vrij om een woord te vormen. Ze hadden tijd om hieraan te werken tot met de speeltijd. Wie eerder klaar was, moest rustig op zijn plaats blijven zitten. Dan hadden ze nog eens speeltijd. Ze hebben dus 2 keer een kwartier pauze. Als laatste hadden ze nog een schrijfoefening. De boekjes van schrift werden uitgedeeld. De leerlingen moesten het woordje ‘mop’ 9 keer schrijven. De leerlingen die eerder klaar waren, moesten weer wachten tot iedereen klaar was. Dit heeft nog geduurd tot de school uit was. Dit is om 12 uur 30 bij de onderbouw. In de bovenbouw hebben ze les tot 13 uur 30. De ouders halen hun kinderen in de klas zelf op.










Onze dag zat erop. We gingen nog even dag zeggen tegen de directeur en we handtekenden voor aanwezigheid. We waren rond de middag terug in ons huisje. Hier hebben we gegeten en dan ons vlug klaargemaakt om te gaan zwemmen. Dit deden we hier in een hotel in de buurt. Het was echt zalig en verfrissend om eens te zwemmen. Dit deed beter dan een douche. We waren rond 5 uur 30 terug thuis. 








We wisten nog niet wat we gingen eten of koken en toen kreeg iemand het idee om iets af te halen bij ‘Burger king’. Dit was een leuke, gezellige avond. Nog even gezellig buiten praten op het terras en dan naar mijn bedje want de dag nadien was het weer om 6 uur opstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten