zaterdag 22 februari 2014

Vrijdag, 21 februari

Zoals de voorbije dagen liep mijn wekker weer om 6 uur af. Dit is echt wel vroeg. Het is hier dan nog pikkedonker maar tegen dat we met de fiets moeten vertrekken, rond 7 uur, is het wel al klaar. Vandaag was het niet zo een mooie dag. We hebben goed kennis gemaakt met wat ze hier verstaan onder ‘hevige regenbuien tijdens het regenseizoen’. Het was gewoon aan het gieten! We waren al aan het denken: ‘Hoe gaan we straks naar huis gaan?’ Gelukkig was het gestopt tegen dat we moesten vertrekken.


Vandaag was ik in het derde leerjaar gaan observeren. De leerkracht van deze klas was er niet maar dit was al enkele dagen. Dus springen er telkens enkele andere leerkrachten in. Vandaag was de zorgcoördinator daar en ook een zorgleerkracht. De kinderen hadden vandaag ook gym, zij noemen dit zo.
Ze begonnen de dag met het zingen van een soort ochtendlied. Daarna gingen ze verder met een zinnendictee. Ze keken ondertussen naar de betekenis van verschillende woorden. De leerkracht gaf hier ook een beetje meer uitleg bij. De leerlingen mochten zelf ook vertellen. Ze gingen ook nog eens enkele spellingsregels overlopen. Wanneer schrijf je een hoofdletter? Wanneer moet er een dubbele medeklinker  geschreven worden,…
Daarna volgende een repetitie (=toets) van rekenen. Het was maar één blaadje, dus niet zoveel. Ze mochten eerst nog een kladblaadje nemen om tijdens de toets te gebruiken. De toets ging over omzettingen in verband met m en cm, kilogram en pond. Er waren ook hoofdrekenoefeningen (maaltafels en handig rekenen). De laatste oefening was er één op het kloklezen. De leerlingen moeten hiervoor steeds hun banken uit elkaar schuiven zodat ze elkaar niet zouden kunnen storen.
Na de toets gingen de leerlingen leren hoe ze een staartdeling moeten maken. Dit doen ze echt op een andere manier als bij ons.

De leerkracht maakte eerst enkele oefeningen met de kinderen aan het bord. Ze deed dit stap voor stap voor. Daarna mocht een kind aan het bord eens komen uitleggen. Vervolgens namen ze hun schrift en moesten ze daar enkele oefeningen in overschrijven en maken. Ze leerden al met en zonder rest.


Na de speeltijd was het tijd voor gym. Normaal gaan ze daarvoor op een plein kort bij de school. Maar aangezien het al zo hard had geregend en het nog steeds bezig was, ging de leerkracht enkele spelletjes met hen spelen in de klas.
Het eerste spelletje heette ‘pingelen’. Dit steunt op hetzelfde principe als ‘de juf zegt’. Enkel als je ‘commando’ met een daaropvolgend commando hoort, mag je het uitvoeren anders niet.
Bij het volgende spel waren de leerlingen in groepen verdeeld. Er mocht van elke groep iemand naar voor komen. Ze moesten tegen elkaar strijden. Het was de bedoeling dat ze zo vlug mogelijk een piramide maakten met 10 bekers en die dan ook terug op een stapel opruimden. Wie dat als eerste deed, was gewonnen. Dit spel werd verschillende keren gespeeld zodat bijna iedereen aan bod was geweest. We speelden ook nog een spel met het alfabet. Er was een groep die het alfabet zei, een andere groep zei stop en nog een andere moest een opdracht uitvoeren met de gekregen letter. Zo kreeg de groep waar ik me had bijgezet de letter ‘J’ en we moesten 6 straatnamen bedenken. Dit was echt moeilijk. Maar ik had ons stratenplan bij en dus nam ik dat er maar bij. Dan was het natuurlijk een makkie ;) Als laatste spel speelden ze ‘dirigentje’.



Dan was het tijd voor een taalles. Ze gingen een tekst behandelen. De tekst werd door verschillende leerlingen voorgelezen. De leerkracht vroeg daarna om eens kort na te vertellen wat er allemaal in de tekst stond.
Daarna maakten ze een oefening over tegengestelden. De leerkracht legde dit uit door enkele voorbeelden te geven. Daarna maakten ze een mondelinge oefening. Deze oefening moesten ze daarna in hun schrift overschrijven en invullen. Als ze klaar waren, ging ik of de juf eens controleren dat alles juist geschreven was.




De agenda wordt ook nog verder aangevuld. Er moesten een paar repetities (toetsen) verplaatst worden omdat ze vrijdag carnaval gaan vieren.


Daarna werd er nog in een ander boek gelezen. Dit was een soort gedicht. Eerst lazen enkele kinderen het voor. Daarna werd de tekst klassikaal gelezen. Ze werden ook eens in 2 groepen verdeeld. Welke groep deed het meest zijn best?
Als afsluiter van de dag mocht elk kind een liedje zingen. Ze mochten hierbij ook dansen. De leerkracht gaf hen daar punten op. Niet iedereen is wel aan bod kunnen komen. Sommigen waren echt heel leuk om bezig te zien.
Als de les gedaan was, gingen we terug en zagen we de directeur van de school nog. Je kan na school een bakje eten gaan halen. Dat is wel leuk want het is typisch eten van hier. Dus hebben we ons een doosje gekocht om eens van dat eten te proeven. De directeur zei ook nog dat onze broek eigenlijk te kort was. Dit was een tegenvaller na mijn aankoop. Gelukkig heb ik nog 2 lange broeken van uit België mee. Deze ga ik dan in het vervolg aandoen.

We waren maar rond 2 uur 30 thuis. Dan heb ik nog even geskyped en daarna gegeten (middag). Ik heb nog een beetje aan mijn blog gewerkt.

We zijn 's avonds iets gaan eten in 'Zus en Zo'. Het was weer zoooooo lekker. We hebben echt genoten met zijn allen! Het was er ook heel aangenaam omdat ze die avond jazzmuziek hadden voorzien. We bleven nog even zitten en dronken samen een heerlijk cocktail.
Thuis speelden we nog enkele spelletjes. Daarna gingen we nog een stapje in de wereld zetten. Rond 3 uur 30 waren we terug thuis. We gingen allemaal meteen slapen. 

Donderdag, 20 februari

Terug vroeg opstaan om in de tweede klas te gaan observeren.
Als we toekwamen op school, waren we ons samen met de beeldleerkracht in alle klassen en aan alle leerkrachten gaan voorstellen.
Deze klas telt normaal 31 leerlingen maar er waren 3 leerlingen afwezig.
De dag begon zoals gewoonlijk met de vlaggengroet.
De leerlingen hadden de voorbije dagen aan verschillende woordpakketten gewerkt. Tegen vandaag moesten ze 3 pakketten van telkens 15 woorden leren. De leerkracht zei dat ze telkens 30 van de 45 woorden dicteert. Als de leerkracht het woord zei, moesten alle leerlingen het woord samen herhalen. Daarna herhaalde de leerkracht het woord in stukjes. Ze gaf hen soms een tip waar ze moesten opletten. Bijvoorbeeld denk aan de ‘sch’ van school of je schrijft niet altijd wat je hoort.
Als alle woorden waren gedicteerd, moest heel de klas samen de 30 woorden lezen. Zo wist de leerkracht dat ze alle woorden hadden en konden ze nog verbeteren indien dit nodig was.
Daarna was er een les taal. Ze gingen een tekst behandelen. Eerst bekeken ze aandachtig de prent die er bij stond. De leerkracht stelde ook enkele bijhorende vragen. Ze vroeg of ze alle woorden verstonden. Ze legde het woord ‘raadsel’ uit door er eentje te geven aan de leerlingen. Daarna mochten de leerlingen zelf ook een raadsel geven. Zo ontstond er een leuk gesprekje. Daarna las de leerkracht de tekst voor terwijl de leerlingen met hun vinger of lat aan het volgen waren. Vervolgens gingen enkele leerlingen een stukje voorlezen. Er waren ook nog bijhorende woordrijen die ze ook eerst voorlas en daarna was het aan de leerlingen. Ze legde ook weer enkele woorden uit zoals ‘een dwerg’. Daarna lazen ze nog eens de tekst maar de leerkracht herhaalde eerst nog eens de functie van de leestekens. Dan was er speeltijd. Na de speeltijd begonnen ze met de oefeningen van wiskunde. Het ging hoofdzakelijk over vermenigvuldigen maar er waren soms ook optellingen en aftrekkingen bij. De leerlingen konden de maaltafels goed opzeggen. Ze doen dit met heel de klas in koor.
Daarna gingen ze zelfstandig aan het werk. De leerlingen hebben een soort 100-veld in hun werkboek dat ze mogen gebruiken bij het maken van hun oefeningen.
Daarna werden de oefeningen verbeterd. De leerlingen mochten per 3 aan bord komen en de uitkomsten noteren. Zo verbeterden ze de oefeningen van de dag zelf maar ook van een paar dagen geleden. De leerlingen moesten soms hun boek aan hun buurman geven en deze dan verbeteren. Bij de vraagstukjes moesten de leerlingen steeds verwoorden waarom dat de uitkomst was. Bijvoorbeeld je hebt 10 wasspelden, hoeveel handdoeken kan je dan ophangen? Dan krijg je de bewerking ’10 : 2 = 5’ want ‘5 x 2 = 10’. Dit moeten de leerlingen telkens zelf verwoorden.
Als de leerlingen een hele rij oefeningen juist aan het bord hebben geschreven, krijgen ze een applaus van de juf en van de klas. Dit wordt regelmatig gedaan als een kind iets juist zegt of iets goed heeft gedaan.







De juf was even uit de klas gegaan en ik heb dan zelf beslist om de oefeningen verder met de kinderen te verbeteren. Ik deed dit op dezelfde manier als de leerkracht begonnen was. Ik had het gevoel dat de leerkracht dit wel leuk vond.
Dan was er weer een korte speeltijd en daarna leerde de juf nog een liedje aan. De leerkracht zong het enkele keren voor. Het was een heel kort liedje dus kenden ze dit wel vlug. Ze klapten allemaal samen het ritme en zongen het lied enkele keren. De leerkracht noteerde de tekst aan het bord en de leerlingen namen deze over. Daarna mochten ze een passende tekening maken bij de tekst.

Liedje:
“Kijk eens naar mijn tasje, wit met rood. Ik neem het mee uit wandelen, dan ben ik groot!”


De leerlingen waren dan nog even vrij. Ik kreeg al mijn eerste tekening van een leerling.



De schooldag zat er op en we keerden met de fiets terug naar huis. Daar fristen we ons even op en werkten al even aan onze tekst voor op onze blog. Daarna vertrokken we naar een soort winkelcentrum ‘Mal’. Ik wou eigenlijk gaan kijken naar 2 broeken/shorts die zeker tot aan mijn knieën komen omdat ze dit echt willen op school. Ik heb uiteindelijk wel 2 shorts gevonden. Ik was dus zeer blij. Verder gingen we nog naar de winkel achter enkele spullen voor de komende dagen.

Woensdag, 19 februari

Vandaag liep de wekker om 6u af. Dit was echt wel vroeg om op te staan. De eerste dag gaan observeren was echt wel spannend. We hadden de weg naar school redelijk vlot gevonden maar als we daar toekwamen, was ik al een beetje moe. Het was nog maar ochtend maar ik had het wel al heel warm. We kregen nog een mapje mee van Tjitra waar enkele documenten van ons inzaten. Dit gaven we af aan de directeur. We moeten elke ochtend en middag handtekenen voor aanwezigheid. We zijn dan naar de onderbouw gegaan. Daar zitten de kleuterklassen zoals wij zeggen en het eerst tot en met het derde leerjaar. Langs de andere kant van de straat is er nog een gebouw en daar zit de bovenbouw. Deze kennen wij als vierde tot zesde leerjaar.







Vandaag gingen we een kijkje nemen in het eerste leerjaar. Er zijn 2 klassen van deze leeftijd. Kim en ik gingen elk in een andere klas observeren. In de klas waar ik observeerde, zaten 29 leerlingen. De dag begonnen we al met een vlaggengroet. Dit wordt elke ochtend gedaan. Als de bel gaat, gaan alle klassen zich muisstil klaarzetten. Elke klas is om beurt verantwoordelijk voor het ophijsen van de vlag. Deze klas staat dan rond de vlag en zingt het volkslied. Terwijl ze zingen, wordt de vlag aangebracht en opgehesen. De anderen luisteren en kijken naar de vlag.
De dag begon met een tekenles. Ze hebben hier een eigen tekenleerkracht. Ze geeft in elke klas uren ‘beeld’. Ze moesten een tekening maken over carnaval. Op vrijdag 28 februari is er carnaval op school. De leerkracht liet de kinderen even vertellen hoe alles eruit ziet op carnaval. Wat heb je dan aan? Wat doe je dan? De leerlingen mochten dan zelf aan de slag. Dit duurde tot en met de speeltijd. Na de speeltijd mocht ik even voorlezen van de klasleerkracht. Dit was echt leuk. Ik hoorde van de beeldleerkracht dat dit niet vaak gebeurde op school. Ze hebben wel elke week een uurtje dat ze naar de mediatheek gaan. Daar wordt door de mevrouw die daar aanwezig is voorgelezen.
Tijdens het voorlezen, stelde ik ook enkele vragen en de leerlingen vertelden graag en veel. Ik moest echt wel verschillende keren zeggen dat ze naar elkaar moesten luisteren en hun vinger opsteken. Ik leerde hen ‘jabbedabbedoe – mondjes toe’ aan. Dit hielp wel.
Daarna ging de juf verder met lesgeven. De leerlingen hadden dan een repetitie(toets). Ze moesten woorden van een woordpakket invullen. Er waren 3 soorten oefeningen. Eerst was er een gatentekstje waar ze woorden moesten invullen uit het woordpakket. Ze moesten uit de context kunnen afleiden welk woord er moest komen. De volgende oefening was zo dat ze enkele letters kregen met enkele puntjes voor en/of achter. Daar moesten ze één van de gepaste letters invullen zodat ze een bestaand woord kregen. Bij de laatste oefening kregen ze de eindletter van het woord. De leerlingen waren vrij om een woord te vormen. Ze hadden tijd om hieraan te werken tot met de speeltijd. Wie eerder klaar was, moest rustig op zijn plaats blijven zitten. Dan hadden ze nog eens speeltijd. Ze hebben dus 2 keer een kwartier pauze. Als laatste hadden ze nog een schrijfoefening. De boekjes van schrift werden uitgedeeld. De leerlingen moesten het woordje ‘mop’ 9 keer schrijven. De leerlingen die eerder klaar waren, moesten weer wachten tot iedereen klaar was. Dit heeft nog geduurd tot de school uit was. Dit is om 12 uur 30 bij de onderbouw. In de bovenbouw hebben ze les tot 13 uur 30. De ouders halen hun kinderen in de klas zelf op.










Onze dag zat erop. We gingen nog even dag zeggen tegen de directeur en we handtekenden voor aanwezigheid. We waren rond de middag terug in ons huisje. Hier hebben we gegeten en dan ons vlug klaargemaakt om te gaan zwemmen. Dit deden we hier in een hotel in de buurt. Het was echt zalig en verfrissend om eens te zwemmen. Dit deed beter dan een douche. We waren rond 5 uur 30 terug thuis. 








We wisten nog niet wat we gingen eten of koken en toen kreeg iemand het idee om iets af te halen bij ‘Burger king’. Dit was een leuke, gezellige avond. Nog even gezellig buiten praten op het terras en dan naar mijn bedje want de dag nadien was het weer om 6 uur opstaan.

Dinsdag, 18 februari

Op dinsdag waren we nog een dagje thuis. We konden dus even uitslapen. Ik heb wel maar tot 7 uur kunnen slapen maar het voelde wel goed.
We hebben op ons gemakje ontbeten en daarna maakten we ons klaar om een paar dingen te gaan bezichtigen. Zo gingen we naar het Onafhankelijkheidsplein. We bezochten ook de Palmentuin en de bijhorende speeltuin. De Palmentuin was echt prachtig om door te wandelen. Ik voelde me echt op vakantie. Zoals je bij ons ook  gedenkbeelden hebt, kwamen we in deze tuin er ook een paar tegen. Achter in de tuin was een speeltuin. Hier konden we ons even weer helemaal kind voelen.










Ondertussen was het al middag en gingen we iets gaan eten. We hadden al van verschillende mensen gehoord dat het in ‘Zus en Zo’ wel heel lekker is. Daar zijn we dan ook gaan eten. Het was echt een heerlijke kaart met heel veel keuze. Ik nam een soort hamburger en Kim nam een salade met zalm.
Ze hadden niet gelogen. Het was er echt heerlijk!






Daarna fietsten we verder naar het Onafhankelijkheidsplein. We bezochten het ‘I love SU’-beeld. We gingen ook nog kijken aan het water. Daar was het echt bakken. Eigenlijk is het hier overal heel warm. We hadden daar echt een prachtig uitzicht.







Daarna gingen we naar de winkel. Wij hadden voorgesteld om die avond te koken. We reden naar de Tulip. Dat is een groot magazijn waar je echt alles kan kopen. Zelfs producten van bij ons, merken van bij ons. Kim en ik besloten om scampi’s te maken voor onze kotgenoten. We brachten ook nog wat dingen mee voor onszelf. Aan de kassa ging het er anders aan toe als bij ons. Er stond aan elke kassa iemand die al onze boodschappen uitpakte en na de kassa was er iemand die alles in zakjes plaatste. Dit had ik nog nooit gezien. Als 2 muilezels fietsten we naar huis. Onderweg zijn we nog even gestopt om voor mij nog enkele producten (Tropical bush en chilling oil) tegen de muggen te kopen. Ik heb er echt wel last van maar mijn kotgenoten stelden me gerust en zeiden dat dit over een week of 2 wel al beter zou zijn. Dit is toch een geruststelling.




Daarna fietsten we verder naar huis. We plaatsten alles meteen in de frigo en gingen even het thuisfront op de hoogte brengen.
We gingen even bijpraten met onze kotgenoten en gingen daarna onze scampi’s klaarmaken. Dit was echt niet zo snel klaar. Voor zo een grote groep zoveel scampi’s bakken, was niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk hebben we er met zijn allen van gesmuld. We hadden er een rode saus bijgemaakt en hadden er stokbrood bij voorzien.

Ik was die avond wel moe en ben dan maar om 10 uur 30 in mijn bedje gekropen. Dit was ook met de gedachte dat we de dag nadien om 6 uur moesten opstaan. Het was de dag nadien de eerste keer naar school fietsen, dus moesten we toch zorgen dat we op tijd vertrokken.